Saturday, August 13, 2011

Adjust Kemeja Lelaki Saiz Nala, Menjadi Kemeja Gadis Lentik Santak Dinding

Kastemer aku ni ada masalah sikit dengan HR tempat kerja dia sebab selalu oder baju salah jantina katanya. Tapi aku rasa bukan HR dia salah oder, cuma saiz badan dia takde spec kat kilang buat baju. Jadi HR oder baju saiz lelaki khas untuk dia wanita perkasa. Dia datang ke kedai aku mengah-mengah sambil menyalahkan aku sewa kedai kat tingkat dua. Pastu dia salahkan tangga nak naik banyak sangat. Jadi, aku perlu waspada dengan kastemer model yang macam ni. Sambil tarik nafas dalam-dalam dan mata pejam-pejam, dia pun luahkanlah rasa berbulu dia sebab dapat baju besar paten lelaki.



Sebagai tukang jahit berprofil tinggi aku mengia dan menyokong kata-katanya. Hati kastemer mesti dijaga. Nampaknya sokongan aku tadi membuat dia lebih bersemangat dan mula mencarut yang bukan-bukan. Perkataan2 luar dugaan mula menerjah ruang lingkup kedai aku. Mula2 aku nak juga mencarut macam dia, tapi nasib baik aku dah baca Bismillah.

Aku katakan padanya,"kak, masalah akak ni.... masalah saya juga. Saya rela berkongsi agar akak bahagia kemudian hari. Saya akan jahit baju akak ini dengan menambah tulang tambahan agar bisa menyokong setiap lontaran vokal yang bakal akak gunakan untuk memaki nanti. Tidak lupa juga saya akan jadikan baju ini sebagai pemangkin jodoh akak yang sudah lama menyepi."
Lalu dia pun menjawab,"ehhh.... mana tau ni.....




Sambil aku mengerjakan bajunya, dia dengan rancak menceritakan detik2 indah ketika bercinta doploh tahun dulu. Pakwenya seorang kelasi bernama abang Din. Pakwenya pergi berlayar tak balik2 sehingga hari ini. Penantian itulah yang menyebabkan dia masih single di usia menapous. Namun yang anehnya, muka jiran sebelah rumahnya saling tak tumpah dengan pakwenya doploh tahun dulu. Bila dia tanya nama jirannya yang sudah ber anak lapan itu,"awak ni abang Din ye? Jirannya menjawab,"eh, taklah.... nama saya Ritaudin. Kadang2 kawan panggil Rita jeee..
Lalu akak tu pun pasrah sebab tak pernah tanya nama penuh pakwenya dulu.

Dalam nada yang mula sebak, aku bagitahu pada akak tu bahawa bajunya dah siap. Akak tu tersenyum, namun wajahnya tiba2 bertukar cemas. Aku tanya kenapa. Dia jawab,"akak takut nanti dengan baju ni, abang Din nak repeat balik!!


Saturday, August 6, 2011

Membesarkan Cawat Yang Tersepit Apabila Melangkah Pulang Dengan Mary

Ni ada sorang customer aku yang acapkali menghadapi masalah cawat seluar yang tidak selesa bak kata pepatah lama, "laksana burung terbang tak jadi" cuba meluahkan masalahnya pada aku yang pada waktu itu baru saja selesai buat lompat bintang. Dengan buat-buat pilu aku mendengar luahan hati beliau yang kelihatan penuh emosi hingga matanya berkaca, namun masih mampu mengenggam harapan.

Jeans Levis 501 saiz 42 itu dihulurkan padaku sambil aku menutup mulut untuk menghalang dari gelora gelakku berderai. Aku tak nak dia terluka, bak kata pepatah "biarlah aku menjadi lilin".

Aku pun menenangkannya seraya berkata'"Bro, akulah tempat kau berkongsi masalah ini. Aku memahami lara yang melanda jiwamu bro. Semoga pembesaran ini mampu membuatkan engkau mendapat zuriat setelah sekian lama kau menghalang produksi." Lalu dia tersenyum sipu menandakan aku telah berjaya membuatkan hatinya berbunga kembali.
Kebetulan pada waktu itu ada sorang awek lalu didepan kedaiku, lalu bro itu menyapa penuh yakin. Yang buat aku teruja, awek itu membalasnya dengan memberi respon penuh harapan. Masing-masing bertentang mata beberapa ketika. Mereka seakan-akan telah menemui chemistry yang didambakan selama ini. Aku agak hairan, kenapa ia berlaku begitu pantas. Setelah ku renung awek tu atas bawah, baru ku faham bahawa mereka berkongsi saiz pinggang yang sama.

Aku pun mendapatkan jeans lain yang memiliki kaler senyaris-nyaris mungkin dengan 501 bro tadi. Lalu ku gunting mengikut acuan yang sesuai dengan saiz bro itu. Sambil aku mengerjakan seluarnya, bro itu rancak berbual dengan awek tadi. Topik mereka tentang produk JM5 yang sedang hangat di dada-dada akhbar. Nampaknya mereka berdua peminat setia 2 Alam.

Setelah berhempas-pulas mengerjakan seluar itu sambil mendengar perbualan mereka yang agak meremang bulu roma, akhirnya siap jua. Aku menarik nafas lega

Dan inilah hasilnya.

Aku pun menegur bro itu untuk memberitahu bahawa seluarnya dah siap. Namun....

Dia tak menjawab malah tak berpaling pun kepadaku. Membuatku sedikit terkesima. Malah bro itu terus rancak berbual dengan awek itu sambil berkata, "err.... nanti you nak anak berapa orang?"


Caj Buat Alteration Kat U.K Bleh Buat Gua Beli Rumah Namblasjuta

Artikel ni aku amik kat salah satu web jeans repair kat U.K. Fuuuu... caj servis dia kalau kat Malaysia bleh beli rumah namblas juta. Kalau kawan2 korang kat U.K nak pakai tukang jahit, halo2 gua ek!!

Alteration, Repair & Restoration Denim Jeans Work Price List


Shorten jean legs plain denim stitch £9.95.(=RM48.74)
(caj gua RM5-RM10)

Shorten jean legs with original finish to denim(vintage/retro finish) £14.95.(=RM73.23)
(caj gua RM15-RM25)
Taper leg width, thighs or from knee down £14.95.(=RM73.23) (same price to make skinny cut)
(caj gua RM15-RM30)

Take in denim waist double seam replace stitching back near original as poss £18.95.=RM92.82
(caj gua RM20-RM30)
Restore denim jeans, from £6.95 (=RM34.04)=for small repair work. upto £19.95 (=RM97.72)for larger areas.
(caj gua RM5-RM80)

Repair crutch area using denim jean or cotton of your choice (lots of different denim colours to choose) from £9.95 (=RM48.74)one side, £16.95 both sides. Maxium charge for a large repair to crutch area is £19.95.
(=RM97.72)
(caj gua RM5-RM80)

Discrete denim fuse work from £6.95. (=RM34.04)
(caj gua RM5-RM20)

New zips in jeans £14.95 (=RM73.23)
(caj gua RM12-RM15)

Repair zips in jeans from £4.95.(=RM24.25)
(caj gua RM5-RM10)

New metal button stud for jeans £4.95.(=RM24.25)
(caj gua RM3-RM6)

Repair pockets from £6.95 (=RM34.04)
(caj gua RM5-RM30)

Re piece whole legs, from £29.95 (=RM146.70)
(caj gua RM15-RM30)


I stock, lots of different coloured denim,  along with a small selection of Japanese denim and indigo dye denim, so will be able to make your repair work as near or as different as you want.

I also stock cotton shirting from the local Manchester shirts makers, this is normally used for small patch areas, such as knees,lower legs, etc.... if the cotton is used, its best to be in a low friction areas,wouldnt really recommend this for crutch repair work. I have some wonderful funky colours, in solid, stripy, spotted, paisley designs.   http://www.thedenimdoctor.co.uk/7.html

*korang bleh compare la workmanship diorang

Thursday, August 4, 2011

Union Special 43200g for sale (sold)

Aku ada sebijik mesin "legend' untuk dijual untuk yang serius aje la. Kalau korang tau pasal mesin ni mesti korang nak punya coz mesin ni super rare kat muka bumi. Mesin jahit ni diberi nama Union Special 43200G.
Conditionnya sangat bagus. Buat hemming memang cantik. Aku nak jual sebab aku ada 3 bijik mesin ni.
Wat pe nak simpan banyak-banyak.

Kalau berminat contact aku kat 012-2952676 atau datang je kat kedai aku di Kuala Lipis.

Harga bergantung best offer.

Ni aku attach video sekali





video

yg ni tengah obohol....

Sunday, May 29, 2011

Hadiah Untuk Yang Membenci

Aku bukanlah ustaz nak citer bab2 agama, dan aku juga mengakui bahawa ilmu agama yg aku ada amat cetek dan memerlukan bimbingan yang betul. Cuma di sini aku nak ceritakan kisah pembantu aku yang telah memanfaatkan surah Al-Fatihah yang aku pinta dia amalkan tatkala hati dirundung duka.

Aku ada seorang pembantu bernama Ayu(bukan nama sebenar) tajaan GiatMara sebagai perantis untuk belajar bab2 jahitan dan selok belok perniagaan yang sedang aku usahakan. Dia mendapat elaun setiap bulan diberi oleh pihak Mara untuk belajar dengan aku selama 6 bulan. Aku juga memohon keizinan Ayu untuk menulis kisahnya ini.



Ayu baru berusia 17 tahun dan tidak menamatkan sekolah sejak berusia 14 tahun. Dia remaja yg agak bermasalah tetapi belum tersasar jauh dan masih boleh dibentuk. Mengenali dia pada kali pertama aku dapat mengagak cabaran yg bakal aku terima. Dia agak kasar dalam berbahasa, dan tindak-tanduknya juga agak memberontak. Biasa la remaja. Tapi aku katakan padanya, bahawa dia akan keluar dari sini menjadi seseorang yg berbeza. Aku janji.

Menjahit bukanlah bidang yg dia minati, malah dia masih tercari-cari apa benda yg dia nak ceburi. Aku katakan padanya,"dia telah lakukan kesilapan untuk berhenti sekolah dulu, tapi itu bukan bermakna ayu telah gagal. Cuma Ayu jangan lakukan kesilapan untuk kali kedua. Di kedai sekecil ini akan memberi Ayu ilmu yg cukup besar untuk bekalan seluruh hidup Ayu di luar sana nanti. Jadi, bukakanlah pintu hati Ayu untuk menerima apa saja yg bakal aku beri.

Di awal penyertaan dia di kedai aku, dia sering bercerita tentang orang2 yang sering menghantui, membenci dan tidak berpuas hati dengannya. Malah sesiapa jua yg lalu di kedai aku dengan muka yg ketat dianggap sedang memusuhi dia. Namun aku tak pernah pulak beranggapan begitu. Aku katakan padanya perkara itu berlaku kerana perasaan negatif telah bersarang dijiwanya. Cubalah buang perasaan itu sekejap, dan sedekahkanlah senyuman pada mereka. Seandainya dia tak bahagia, kutiplah ia semula.Yg bagusnya Ayu ni, dia terus mencuba. Dan dia mendapat respon yg positif.

Yg jadi kelakarnya, sejak itu dia rajin menegur orang2 sekelilingnya tak kira tua atau muda. Sehinggakan ramai akak2 dan pakcik2 yang mengakui Ayu sebagai anak mereka. Alhamdulillah setiap pagi dia datang dengan wajah yang amat ceria. Dan dia suka akan perubahan itu. Dia tidak mahu mengutip kembali rasa negatif yg selama ini bersarang dijiwanya. Namun Ayu masih ada konflik di rumah. Ayahnya sudah berkahwin dua. Emaknya memang tak setuju. Di antara ayah dan mak, Ayu lebih rapat dgn ayahnya. Tapi krisis itu membuat Ayu jadi serba-salah. Ayu juga ada seorang kakak yg tak sebulu dgnnya.
Ada saja yg tak kena pada Ayu di mata kakaknya itu.

Tup..tup mak Ayu dimasukkan ke Hospital Temerloh kerana breast cancer. Di hospital kakaknya itu mendesak emaknya memohon cerai dgn ayah ayu. Begitu juga dgn adik beradik yg lain. Aku katakan pada Ayu, janganlah pisahkan mereka. Menjadi seorang anak yg baik, adalah dgn berusaha mengekalkan perhubungan yg baik sesama keluarga. Pujuklah emak untuk terus hidup bersama kerana pasti ada jalan utk memulihkan semula keadaan. Namun pujukan Ayu diperlekehkan emak dan adik-beradik lain. Tapi ayah Ayu tetap mahu terus bersama. Jadi cuma Ayu sahaja yg menyokong ayahnya mengekalkan perhubungan itu.

Sedari kecil Ayu memang kurang sefahaman dgn emaknya. Sebab itu bila ayahnya tiada di rumah, Ayu lebih selesa berkurung dlm bilik. Seakan ada jurang diantara mereka. Sebab itu semasa di hospital, emaknya tak mahu Ayu menjaganya. Dia lebih selesa kakak2 ayu yg menjaganya. Namun ketika itu, kakak2nya ada agenda lain untuk diuruskan. Aku tetap menyuruh Ayu utk terus menjaga walaupun aku perlukan bantuan dia di kedai. Tapi Ayu sedih kerna memandang wajahnya pun emaknya tak mahu, inikan pula nak disuapkan makanan. Lalu aku katakan padanya begini," Ayu... seandainya ada orang membenci kita walaupun ibu kita sendiri, janganlah sekali-kali kita membalas perasaan benci itu kepadanya. Memang hati kita akan terluka namun ianya akan terubat dan kembali bercahaya apabila kita sedekahkan bacaan Al-Fatihah sebanyak-banyaknya utk sesiapa jua yg membenci kita. Berikanlah dengan seikhlas-ikhlasnya, InsyaAllah Ayu akan mendapat manfaatnya".

Yg aku respek Ayu ni, tanpa lengah dia terus buat apa yang aku suruh. Rupanya dgn izin Allah, keesokan hari ibunya tak semena-mena bersalam dan memeluk Ayu lantas mencium dahi ayu dgn satu perasaan yg tidak pernah Ayu rasa. Malah emak Ayu terus menyarungkan cincin pusaka ke jari manis Ayu untuk dijaga selamanya. Apabila dia datang ke kedai aku beberapa hari kemudian, dia terus menceritakan rasa gembiranya itu. Namun pada masa yg sama, dia menghadapi satu lagi masalah iaitu kawan baiknya yg bekerja di kedai top-up, tiba2 menghamburkan kata2 nista setiap hari melalui sms. Ayu tak tau apa sebab dan motifnya. Lalu aku ajar dia menghadapi situasi ini dgn pergi berjumpa sendiri berjumpa kawannya itu konon2 nak beli top-up. Yg peliknya, di depan Ayu takde pulak dia marah2. Cuma tunduk macam orang buat salah.



Tapi malam tu Ayu dpt sms maki hamun lagi dari dia. Dia tak membalasnya seperti biasa macam yg aku suruh. Esoknya aku suruh dia sedekahkan bacaan Al-Fatihah banyak2 untuk kawannya pulak. Rupanya dgn izin Allah, keesokan harinya sekali lagi Ayu mendapat berita gembira. Kawannya itu tiba2 memohon maaf atas caci maki yg telah diberi. Rupanya dia cemburu melihat Ayu yg sentiasa kelihatan gembira, tidak seperti yg dia pernah kenali Ayu dulu. Alhamdulillah.

Monday, May 9, 2011

Emam Jeans Alteration: Touch Up Your Jeans Become ROARRRRGGH...

Emam Jeans Alteration: Touch Up Your Jeans Become ROARRRRGGH...

Touch Up Your Jeans Become ROARRRRGGH...

Aku ni masa sekolah dulu memang minat melukis. Ada gak la cari duit poket dengan melukis kad-kad ucapan. Sampai tercouple la kejap dengan regular customer aku. Alaaa... dia pun konon-konon je oder kad kat aku. Niat sebenarnya aku tahu. Tapi takpe sebab dia pun ranking tertinggi kat sekolah, jadi takde hal la kapel.

Selain menjahit aku juga ada membuat proses touch-up pada jeans dengan dye supaya jeans yang lemah nampak lebih garang. Kiranya kalau pakai jeans yang dah touch-up ni, kalau korang rasa tak bermaya nescaya akan berubah menjadi individu yang lebih berkeyakinan. Bukan tu saja, kalau selama ni awek korang selalu memerintah je itu ini, lepas pakai jeans ni.... jadi sebaliknya pulak. Tapi yang ironiknya dia tak marah pulak.... hehehehehe. Begitu juga kalau awek lak yang pakai jeans touch-up ni. Korang suruh je balak korang buat ape, gerenti I folo je... Bukan setakat Blackberry, black dog bone pun dia belikan.

Ni salah satu jeans yang aku touch-up.
sebelum: depan

sebelum: belakang

touch-up sebelah kiri

touch-up pelipat kiri

perbezaaan kain depan yang dah touch-up dengan kain belakang yang belum buat

dah siap... garang tak??

selepas: belakang

Kalau rajin korang cuba la buat, syok tau. Yang penting korang kena pandai bancuh dye mengikut kesesuaian kaler seluar korang.

Sunday, May 8, 2011

Tukar Poket Calvin Klein

Ada sorang customer aku ni first time datang kedai aku. Dia nak aku jahit zig-zag poket belakang CK nya yang dah koyak rabak. Aku pun kata 'ok lah'. Biasanya siapa hantar jahit seluar kat kedai aku, memang aku tak dapat nak terus jahit sebab queue yang lain dah banyak.

Bila tiba masa nak zig-zag poket CK ni, aku termenung panjang. Bukan aku tak boleh zig-zag, tapi aku rasa lebih berbaloi kalau aku tukar poket tu dengan kain perca yang aku ada. Jadi tanpa pengetahuan owner, aku tak buat seperti yang diminta lalu aku jahit sepertimana CK jahit jeans dia. Tetapi aku rasa idea aku ni lebih membuatkan owner berpuas hati. Aku yakin....
sebelum

sebelum

selepas

poket baru dan yang asal

Tetapi, Alhamdulillah bila owner datang ambil seluar, dia sangat berpuas hati. Senyum yang dikuntum tu yang membuat aku terharu kejap.

Tukar kaler benang 501

Haa.... aku ada sorang customer owner Restoran Lepeh Corner. Hari-hari aku makan masak lemak kepala ikan baung kat restoran dia. Dah berbulan-bulan dah. Bila nak jemu pun aku tak tau. Tapi memang sifat aku bila dah suka sesuatu tu, memang aku lambat rasa jemu. Aku rekomen korang try makan kat kedai dia di Alamanda Kuala Lipis.

Bro ni ada taste orangnya. Kalau boleh apa yang dia ada, takde pada orang lain. Dia ni satu kelas dengan aku kat Sekolah Menengah Clifford dulu. Dia ni memang suka barang-barang handmade. Dia baru beli 1 Levis 501 kaler hitam. Kaler benang seluar tu dark brown. Jadi dia mesti nak nampak lain sikit dari 501 orang lain. Jadi dia memilih untuk hemming chainstitch kaler kuning dan tukar trademark poket belakang levis juga dengan benang kuning...yeah

sebelum

selepas

plus hemming chainstitch

Last time owner sua ni anta nk wat zig-zag, jadi gua amik pic ni result selepas 8 bulan pakai
Kaler dah lusuh sebab bini dia basuh dengan mesin tiap-tiap minggu.

Monday, May 2, 2011

Lady Jeans Percuma Untuk Sesiapa Yang Berani Mencuba

Ok, aku ada sehelai seluar jeans nak diberi percuma untuk lady di luar sana yang berani.
Tawaran aku camni,  strectch jeans ni aku akan bagi percuma kepada sesiapa jua yang register di Blogs aku ni dan datang sendiri menuntut hadiah ini. Tak cukup dengan tu, kalau seluar ni panjang sangat atau longgar ke aku akan jahit secara percuma. Hemming siap jahit rantai lagi.

Syaratnya mudah je, aku nak sesiapa jua yang akan memiliki jeans ini memakainya sebelum dan selepas dijahit dan aku ambil gambar. Gambar ni nanti aku akan up-load kat blogs aku ni untuk korang semua tengok sendiri hasil jahitan aku. Lepas tu korang nak komen apa pun aku terima.


Seluar ni fabrik dia memang selesa dipakai walaupun dibuat potongan ketat sebab fabriknya stretchable. Potongan asal ultra low-rise boot-cut tapi kalau korang nak buat straight-cut atau skinny ke, bagitau je. Saya akan uruskan. Seluar ni sesuai untuk size ukur lilit pungung 36inci-39inci (biasanya pinggang size 26-31inci, kalau lebih pun apa salahnya)
Peha 20.5inci-23inci. Inseam 34inci.

Sesiapa yang ingin mencuba, datanglah ke kedai saya di:
B101 Bazar Mara Jalan Stesyen,
Tingkat 2,
27200 Kuala Lipis,
Pahang Darul Makmur.
(berhadapan stesyen keretapi kuala lipis)
atau hubungi
012-2952676 emam

Friday, April 15, 2011

Alter pinggang 42inci kepada 37inci dan cawat

Ni seluar dari regular customer aku. Dia ni perempuan, dia nak alter seluar abang dia kot untuk dijadikan size dia dan nampak lebih feminin.

sebelum dialter

ketinggian pinggang diantara tulang sebelum dialter

Jarak pinggang dengan poket depan sebelum dialter

Lihat perbezaan selepas di jahit

Coin poket rapat dengan pad pinggang

Trademark aku, chainstitch flyzip

size baru 37inci

Kat Lipis ni kalau alter pinggang dengan cawat, majoriti customer aku perempuan. Mereka memang ada masalah ni bila beli seluar. Tapi itu semua boleh settle punya. Aku pun suggest kat diorang kalau beli seluar, pastikan peha dengan punggung mesti kena lepas. Pinggang besar takpe sebab aku boleh kecilkan.

UBAHSUAI DARI SIZE 46inci KEPADA 36inci

Ni salah satu kerja yang agak mencabar aku dapat dari seorang customer aku dari sungai besi, KL.
Aku pun tak pernah jumpa customer ni sebab dia kirim 3 helai seluar dia untuk dikecilkan kepada pakcik
dia yang sekampung dengan aku. Yang aku respeknya mamat ni, sebelum ni seluar dia semua size 46 inci .
Lepas dia balik dari PLKN, semua seluar dia dah tak boleh pakai sebab pinggang dia sekarang dah jadi 36 inci. Banyak kilo yang hilang ni.
pelapik pinggang dipisahkan

bahagian belakang

leraikan apa yang patut

proses menanda mengikut ukuran yg dikehendaki

proses menyambung kembali

size baru 36inci

fly zip jahit rantai

pandangan belakang

pandangan dalam selepas dikecilkan keseluruhan.

Seluar ni aku jahit setahun yang lalu. Tapi sampai sekarang aku tak jumpa lagi tuan punya seluar ni. Rasanya pakcik dia dah bagi kat dia dah. Bukan apa, penat-penat aku jahit ni, teringin la nak tengok dia pakai sebab masa menjahit seluar ni, aku betul-betul serahkan jiwa pada setiap inci jahitan. Aku nak dia puas pakai macam mana aku puas menjahit seluar ni.